Produse
Verdünnung für LEIMAN Kontaktkleber – Diluant pentru adezivul de contact LEIMAN 1000 ml
Diluant pentru adezivul de contact LEIMAN – doar pentru utilizatori industriali-.
Mareste capacitatea de vopsire a adezivului si face adezivul deja intarit din nou folosibil. Este ideal si pentru curatatea instrumentelor de lucru. Inlatura petele de adeziv.
Informatii pentru consum (indicatie continut conform regulamentului privind detergentii (CE) Nr. 64B/2004:
– Hidrocarburi C6-C7 – n-hexan
– Ciclohexan – Toluen
– Acetat de etil
Contine: Hidrocarburi C6 – C7, n-alcani, izoalcani, ciclic, <5% n-hexan, acetat de etil, toluen.
Lichid si aburi inflamabili. In caz de inghitire si patrundere in caile respiratorii poate deveni mortala. Provoaca iritatii ale pielii. Poate induce stare de somnolenta si stare de rau. Poate afecta copilul in pantcele mamei. Este otravitor pentru organismele acvatice cu efect de lunga durata. In caz de contact repetat poate duce la uscarea sau craparea pielii.
Nu trebuie pus la dispozitia copiilor.
A se feri de caldura / scantei / flacara deschisa / suprafete incinse. Fumatul interzis. A se lua toate masurile necesare impotriva incarcarilor electrostatice. A nu inspira praful / fumul / gazul / ceata / aburii / aerosol. Dupa utilizare spalati bine mainile. A se utiliza doar in camere bine aerisite sau in aer liber. A se evita eliberarea in mediul inconjurator.A se purta manusi de protectie / imbracaminte de protectie / echipament de protectie a ochiilor si a fetei. IN CAZ DE INGHITIRE: Contactati imediat centrul de informare toxicologica sau chemati doctorul. Solicitati imediat sfatul doctorului / solicitati interventia doctorului. Daca este necesar sfatul doctorului, pregatiti ambalajul sau eticheta de inscriptionare. Inainte de utilizare va rugam cititi eticheta de inscriptionare. IN CAZ DE CONTACT CU PIELEA (sau cu parul): Toate piesele de imbracaminte contaminate trebuie dezbracate imediat. Pielea trebuie spalata cu apa / facut dus. IN CAZ DE INSPIRARE: Persoana afectata trebuie dusa imediat la aer curat si stabilizata intr-o pozitie de linistire, care sa ajute si sa favorizeze respiratia.
IN CAZ DE CONTACT CU OCHII: A se clati cu apa cateva minute cu grija. Eventualele lentile de contact existente trebuie inlaturate, daca este posibil. Se va clati in continuare. A se pastra in loc bine aerisit. Recipientul trebuie pastrat inchis ermetic. A se pastra in loc racoros. Continutul / recipientul trebuie reciclat la societatea autorizata pentru reciclare sau transportat la locul de colectare comuna a deseurilor.
Acest produs nu are voie sa fie prelucrat in conditii de aerisire insuficienta. Acest produs nu trebuie folosit la montarea de mocheta/covoare. Nu are voie sa fie folosit ca substanta de initiere a focului, combustibil, de incalzire sau de ungere! Chiar si o mica inghititura din acest lichid poate duce la leziuni ale plamanilor ce pot pune viata in pericol.
Ambalaje posibile: 50 ml, 250 ml, 500 ml, 1000 ml, 2,5 l, 5 l, 10 l, 25 l.
Pentru firme si institutii preturile sunt negociabile in functie de cantitati.
LEIMDUSAN Sprühkleber – Adeziv pulverizant 150 ml
Adezivul pulverizant are un efect rapid de lipire, respectiv substanta de adeziv de contact cu rezistenta initiala foarte ridicata la caldura, avand o multitudine de posibilitati de folosire.
Este ideal pentru utilizarea pe materiale diferite: hartie, pluta, lemn, metal, materiale plastice, piatra, textil, pasla, spuma cauciucata.
Este ideal si pentru piese din spuma de polistiren / placi din spuma solida, polistiren, polistiren dur.
Utilizare: Inainte de utilizare va rugam sa agitati bine!
A se pulveriza de la o distanta de ca. 20 – 30 cm pe ambele parti ale piesei. In functie de capacitate de absorbtie a substratului, suprafetele pieselor se vor lipi una de alta dupa 5-10 minute. In cazul suprafetelor poroase, produsul se va aplica de mai multe ori.
Temperatura de prelucrare:
In timpul prelucrarii, temperatura camerei si a adezivului nu trebuie sa se afle sub +15 °C si nici peste +25 °C. Cea mai buna temperatura de prelucrare se afla intre + 18 °C si pana la + 22 °C.
Lipirea este rezistenta la temperaturi intre -10°C pana la +70°C.
Pentru firme si institutii preturile sunt negociabile in functie de cantitati.
LEIMAN Adeziv de contact pe baza de policloropren pentru aplicare prin stropire (pistol) 4,5 Kg
LEIMAN adezivul de contact este folosit pentru lipirea de placi din materiale plastice pe lemn, metal si alte materiale. Este potrivit pentru toate tipurile de materiale plastice in combinatii la alegere cu lemn, sticla, piele, pluta, piele sintetica, PUR, TR, ceramica, fetru, cauciuc, spuma din cauciuc si spuma din muschi. In special se foloseste la lipiri de margini si la furnituirea de fatete rotunjite. Este potrivit de asemenea pentru utilizare in climat tropical. Nu este potrivit pentru utilizarea la polistiren.
Observatii de prelucrare/utilizare
1) Viscozitate: 1350 +/- 200 mPa.s la 20 °C, potrivit pentru aplicare cu pensula, spatula si masina cu ajutorul unor cilindrii
2) Culoare: maroniu-transparent, doar putin decolorant
3) Consum: 250 – 300 g/m² in cazul aplicarii pe ambele parti a piesei
4) Proprietati ale adezivului: Rezistenta ridicata de inceput, timp lung pentru prelucrare, cu efect rapid de lipire .
Lipirea este elastic-rezistenta si impermeabila.
Rezistent la frig de pana la – 30 °C, si la caldura pana la ca. 70 °C
Utilizare:
Pregatirea adezivului:
Inainte de folosire se va amesteca (doze/cutii si recipiente mai mari). Adezivul este usor inflamabil, se vor lua masurile corespunzatoare impotriva formarii de incarcare electrostatica si se va evita expunerea la caldura / scantei / flacara deschisa / suprafete incinse. A se asigura o buna aerisire!
Pregatirea suprafetelor de lipit:
Locurile de lipit trebuie sa fie curate, fara grasimi si uscate, pentru lemn fiind recomandata o umiditate a lemnului de 8-12 %. Alte materiale se pot smirghelui (de ex. metalul sau suprafetele lacuite/vopsite se pot inaspri cu hartie de slefuire sau prin sablare). Un substrat aspru are o suprafata mai mare, care este mult mai buna pentru orice tip de lipire.
Dupa inasprire, substraturile dificile ca de ex. placile din material plastic sau metal se vor curata cu diluant inainte de lipire si apoi degresate. Pentru degresare recomandam un mijloc de curatare nehidratabil, ca de exemplu Spirt 99 % sau Acetona. Puteti folosi si produsul Diluant pentru LEIMAN.
Pentru cauciuc:
Aici este valabila aceeasi pregatire ca si pentru metal sau suprafete lacuite/vopsite. Cauciucul, prin producerea lui, are intotdeauna o suprafata de respingere, care trebuie inlaturata neaparat (prin slefuire).
Si aici degresarea suprafetei este obligatorie.
In cazul substratului aspru, absorbant:
In general, pielea trebuie inasprita in totalitate.
Daca urmeaza a se lipi o suprafata neteda, neabsorbanta cu una aspra, foarte absorbanta, atunci mai intai suprafata aspra, foarte absorbanta, trebuie pregatita prealabil.
Mai intai trebuie efectuat un test/incercare proprie:
Suprafata aspra si absorbanta, de ex. partea verso a unui tip de piele groasa sau cauciuc din muschi etc. absoarbe aproape complet adezivul.
Atunci este necesar ca mai intai aceasta suprafata sa fie vopsita uniform in strat subtire si apoi sa se lase la uscat timp de 10 minute, ca si strat de grund. In acest caz, doar in al doilea pas, se vor lipi AMBELE parti, prin aplicarea de un start subtire si uniform de adeziv. Daca la potrivirea impreuna a pieselor exista prea putin adeziv pe suprafata aspra si foarte absorbanta incat sa se realizeze o suprafata de coeziune, atunci adezivul nu va putea rezista.
Aplicarea adezivului:
Pe ambele parti se va aplica un strat subtire si uniform, LEIMAN fiind potrivit pentru aplicarea cu ajutorul pensulei, spatulei sau masinal prin cilindrii de aplatizare. Se recomanda lipirea pe intreaga suprafata.
Aerisirea adezivului:
Dupa aplicare, suprafetele lipite trebuie aerisite (puse la uscare). Adezivul trebuie sa fie asa de uscat, incat el, de ex, sa NU mai ramana lipit pe varfurile degetelor. In functie de temperatura mediului inconjurator si de umiditatea aerului, respectiv de capacitate de absorbtie a substratului sau in functie de grosimea stratului de adeziv aplicat, uscarea are loc in cel putin 3 pana la 10 minute. Este recomandat un timp mai lung de asteptare de pana la maxim 45 de minute.
Potrivirea / Imbinarea impreuna:
Dupa ce suprafetele sunt aerisite (uscate), cele doua parti vor fi imbinate (potrivite impreuna perfect) – nu mai este posibila o corectare a imbinarii. Deci inainte de miscarile manuale de potrivire, trebuie exersat fara adeziv, respectiv se poate chema o alta persoana pentru ajutor. Trebuie avut mereu grija sa nu se formeze nici un gol de aer.
Sudare:
Acum este NEAPARAT necesar sa se exercite o presiune asupra lipirii. Doar asa cele doua suprafete, pe care inainte s-a aplicat un start de coeziune, se sudeaza impreuna. Acest lucru se realizeaza la suprafete mari, de ex. la placi de material plastic si metal, cu ajutorul unei prese. La suprafete mai mici ar trebui sa fie suficienta folosirea unui ciocan de cauciuc, cu care se va ciocani suprafata de lipire. Este necesara o presiune de presare d eminim 5 kp/cm² (50 N/cm²). Timpul de presare este de ca. 5 secunde. Este necesara aplicarea de presiune pe intreaga suprafata de lipire, aceasta putand fi insa pe termen scurt.
Cu cat de mare este presiunea aplicata cu atat mai buna este rezistenta si durabilitatea.
Generalitati:
La suprafete mai mari, de ex. placi de material plastic si de metal se recomanda lipirea in presa. Tot timpul trebuie tinut cont sa se evite formarea de goluri de aer.
Recomandam ca la suprafete mari si materiale flexibile (ca de ex. piele) sa nu se lipeasca deodata intreaga suprafata. Procedati in pasi.
Contine: Hidrocarburi C6-C7, n-Alcani, Izoalcani, Ciclene, < 5 % n-Hexan, Acetat de etil, Toluen.
Lichidul si aburii sunt usor inflamabili. Poate fi mortal in caz de inghitire si patrundere in caile respiratorii. Provoaca iritatii ale pielii si iritatie puternica a ochiilor. Poate induce starea de somnolenta si de rau. Probabil poate afecta sanatatea bebelusului aflat in pantecele mamei. Poate dauna organelor interne la expunere de lunga durata sau in mod repetat. Este otravitor pentru organismele acvatice si are efect de lunga durata. In urma utilizarii se pot forma amestecuri de aburi/aer explozibile / inflamabile. Un contact repetat poate duce la uscarea sau craparea pielii.
Nu are voie sa fie pus la dispozitia copiilor. A se tine departe de caldura / scantei / flacara deschisa / suprafete fierbinti. Fumatul este interzis. A se lua masuri impotriva incarcarilor electrostatice.
A nu se inspira praf / fum / gaz / ceata / vapori / aerosol. Dupa utilizare, mainile trebuie bine spalate. A se aplica doar in aer liber sau in camere bine aerisite. A se evita scurgerea / eliberarea in mediul inconjurator. A se purta manusi de protectie, imbracaminte de protectie, ochelari de protectie, echipament de protectie a fetei. IN CAZ DE INGHITIRE: Contactati imediat doctorul, chemati ajutorul doctorului. A nu se provoca starea de voma. Daca este necesar sfatul doctorului, pregatiti ambalajul sau eticheta de inscriptionare pentru prezentare. IN CAZ DE CONTACT CU PIELEA (sau cu parul): A se dezbraca imediat toate hainele contaminate. Pielea trebuie spalata cu apa /dus. IN CAZ DE INSPIRARE: Persoana afectata trebuie dusa in aer liber si linistita intr-o pozitie care sa usureze respiratia. IN CAZ DE CONTACT CU OCHII: A se spala cu apa cu grija timp de cateva minute. Eventualele lentile de contact trebuie inlaturate. Spalarea trebuie continuata dupa scoaterea lentilelor de contact. A se pastra intr-un loc bine aerisit. Recipientele trebuie inchise in mod ermetic. A se pastra in loc racoros. Continutul / recipientul trebuie transportat la depozitul de deseuri autorizat sau la locul de colectare comuna.
Acest produs nu trebuie prelucrat in conditii de aerisire insuficienta si nu trebuie folosit pentru montarea de covoare.
Respecta prevederile normelor ChemVerbotsV-Regulamentul privind interdictia de chimicale / art. 4 Interdictie de autoservire, comert prin expediere.
BINDAN-B4 – Adeziv B4 monocomponent 10 Kg Galeata
BINDAN-B4 este un adeziv nepoluant, ecologic, din rasina sintetica fara mijloc de intindere, fara materiale de umplutura, fara diluant si fara formaldehida. Greutatea specifica este de 1,0. Calitatea B4/D4 este atinsa prin rasinilie sintetice de calitate foarte ridicata, ceea ce inseamna ca nu contine adaosuri de intaritori nici la producerea lor.
BINDAN-B4 se poate folosi la lipiri de lemn de toate felurile. Rosturile de adeziv se usuca in mod transparent si sunt garantate impotriva mucegaiului si impermeabile.
Nu este potrivit/corespunzator pentru utilizare la casete, umpluturi si dublari ale usilor exterioare si la obloanele ferestrelor. Pentru acestea se recomanda utilizarea adezivului BINDAN-PU sau adezivului BINDAN-CIN (rasina rezorcina)!
BINDAN-B4 este ideal:
1) in exterior, aflat sub influente climatice puternice
· Ferestre; Canturi ale ferestrelor
· Ramele usilor exterioare cu lazura sau strat de vopsea de culoare inchisa
· Constructia de obloane / rulouri
· Scari
2) in interior, aflat sub oscilatii climatice extreme
· Cabine de dus
· Mobila de refrigerare (rosturi de adeziv elastice D4 chiar si la temperaturi scazute!)
· Instalatii de dozatoare
BINDAN-B4 corespunde cerintelor normei privind mobilier si jucarii pentru copii EN 71-3+A1 2014-11.
Rezistenta medie la rupere este conform DIN 68 602/EN 204 in valoare mai mare de 800 kg/cm².
Observatii de prelucrare/utilizare
1) Temperatura minima de prelucrare: +10 °C, ideal + 20 °C
2) Umiditatea relativa a aerului: ideal 55 %
3) Umiditatea lemnului: maxim 15 %, ideal 8 – 12 %
4) Timp de deschidere la ca. 20 °C: ca. 8 – 10 Min.
5) Presiune de presare: 2 – 4 kg/cm²
6) Temperatura de presare: + 10 °C pana la + 90 °C, ideal + 80 °C
7) Se recomanda utilizarea de lemn fara distorsiuni
8) Ajustare dozaj la – 0,1
9) Se recomanda in general aplicarea unui strat pe ambele parti, la lipiri de lemn tare (de ex. stejar, fag, frasin si la copaci exotici) acest aspect este neaparat necesar.
Este valabil principiul: La lemn moale strat mai gros, la lemn tare se aplica un strat mai subtire.
Aplicarea stratului de adeziv trebuie insa sa fie pe intreaga suprafata si acoperitor.
10) La lemne tari (stejar, fag, frasin si multi copaci exotici) se recomanda ca dupa aplicarea adezivului, sa se astepte un timp de 4 minute, astfel incat adezivul sa aibe suficient timp sa patrunda in suprafata lemnului.
Consum: 100 -250 g, in functie de absortia materialului
Timpul de presare:
Timpul de presare depinde de temperatura, umiditatea aerului, tipul de lemn, grosimea stratului aplicat de clei, in special de umiditatea lemnului. Adaugarea caldurii scurteaza timpul de lipire, racirea in schimb va prelungi procesul de lipire.
Verificarea conform prevederilor normei DIN EN 204 privind grupa de solicitare B4 serveste pentru realizarea unui specimen de proba, conform DIN EN 205 tip de lemn de fag neamortizat, la 12 % ± 1 % umiditate a lemnului, o cantitate de strat de adeziv aplicat pe ambele parti de 150 g/m², o presiune de presare de ca. 0,7 N/mm², la (20 ± 2) °C, se calculeaza un timp de presare de 2 ore.
Noi recomandam respectarea urmatoarelor termene minime de presare:
Lipiri de lemn masiv: la 20 °C peste 30 de minute; la 50 – 60 °C peste 20 minute
Lipiri de rosturi de imbinare: la 20 °C peste 20 de minute; la 50 – 60 °C peste 15 minute
Placi din material plastic, placaj si placi de tamplarie: la 20 °C peste 35 de minute; la 50 – 60 °C peste 15 minute.
Daca lemnele nu sunt detensionate, la o umiditate mare a lemnului sau o capacitate redusa de absorbtie a piesei fabricate, se recomanda ca timpii de presare sa fie cel putin dublati.
Lipirea de lemn al copacilor exotici:
Copacii exotici au deseori o umiditate foarte ridicata si un continut mare de grasime si rasina. Noi recomandam ca lipirea sa nu se faca imediat dupa rinduire sau despicare, ci sa se astepte un timp minim de 24 – 48 ore, astfel incat in zona de imbinare a adezivului sa se inregistreze o umiditate redusa a lemnului. La un continut ridicat de rasina (de ex. si la zada/larice/crin) se poate obtine o forta finala de aderenta sporita daca partile ce urmeaza a fi lipite sunt frecate in prealabil cu carpe inmuiate in spirt sau acetona. (A nu se folosi diluant pentru aceasta operatiune!)
Prelucrare ulterioara:
O prelucrare ulterioara (aplicarea de strat de grund natural, impregnarea lemnului, lacuire si altele) trebuie realizata doar dupa intarirea completa a imbinarilor adezivului, cel mai repede dupa 5 zile.
Generalitati:
La prelucrare, trebuie tinut cont in mod special de toti factorii care participa la procesul de lipire:
1. Scule / aparate (masini, menghine, instalatii de fixare si altele)
2. Material
3. Clei
4. Aerul din incapere
Temperatura trebuie pastrata constanta, in caz contrar, va avea loc o compensare continua a temperaturii, care va prelungi timpul de intarire, iar in cazul de diferente mari in zone diferite de temperatura , formarea completa a peliculei de adeziv este impiedicata. Favorabil este un interval de temperatura de + 15 °C pana la + 20 °C, si anume pentru fiecare factor in parte.
Lemnul, care este adus din magazii reci sau din depozite in aer liber, trebuie aclimatizat. Indiferent de temperatura de inceput, lemnul rece ar trebui depozitat in camere incalzite pana la doua saptamani. In adancime, 1 cm de lemn necesita 1 zi pentru ca sa se incalzeasca cu 1 °C. Aclimatizarea insuficienta este cauza principala a lipirilor defectuoase in anotimpul rece.
BINDAN-B4 trebuie depozitat mai bine pe bancul de lucru, nu pe podeaua rece.
BINDAN-B4 trebuie protejat impotriva inghetului. In cazul aparitiei inghetului acesta nu mai trebuie folosit. Restul de cantitate trebuie reciclat ca si deseu special (numar de inregistrare deseu: 57303).
Este de asemenea importanta evitarea oricaror curenti de aer, deoarece asa timpul de expunere deschisa a adezivului se scurteaza in mod considerabil. De asemenea, regulamentele descrise in normele DIN 68360 (calitatea lemnului) si DIN 68 121 (profile de fereastra din lemn – daca este vorba despre ferestre din lemn) trebuie neaparat respectate.
Termen de valabilitate: 6 luni de la data cumpararii recipientului, la o depozitare intre 8 – max. 20 °C.
BINDAN-B4 este tixotropic si isi formeaza o viscozitate translucida la depozitare. O eventuala ingrosare datorata depozitarii, nu insemna o pierdere a calitatii. Prin miscarea adezivului (de ex. prin amestecare cu ajutorul unui mixer cu bormasina se poate – daca se doreste- sa se restabileasca lichiditatea originala).
Contine o valoare foarte mica de formaldehida, conform raportului de verificare cu numarul 256931 – intocmit de catre EPH-Dresda.
Ambalaje posibile: 280 g, 500 g, 570 g, 800 g, 1000 g, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg, 120 kg, 150 kg, 220 kg, 1000 kg, 1120 kg.
Fisa tehnica si Declaratia de Conformitate pentru jucarii conform Normei DIN EN 71-3+A1 2014-11 pot fi disponibile la cerere.
Pentru firme si institutii preturile sunt negociabile in functie de cantitati.
Lignol-G Akustikleim – Adeziv de lemn pentru corpuri acustice 10 Kg Galeata
Adeziv acustic pentru lemn, absolut non-toxic, nepoluant de inalta calitate dupa reteta veche a firmei, special conceput pentru productia de incinte acustice, instrumente muzicale.
„Ce inainte era cel mai bun – este si astazi inca cel mai bun”
Lignol-G este testat si dovedit de multe generatii ca
• trebuie sa fie la fel de bun ca cel mai bun adeziv de lemn al nostru
• nu contine mijloace de intindere si de umplutura
• nu contine diluanti si formaldehida
El poate fi folosit pentru toate tipurile de lipiri de lemn.
Imbinarile de lipire se usuca in mod transparent si sunt garantat rezistente la mucegai si la apa.
Pelicula de adeziv uscata absoarbe doar foarte putina apa, nu reemulsioneaza nici la depozitarea prelungita in apa.
Este un produs ideal de folosit atunci cand piesa lipita este supusa unor sarcini viitoare ridicate.
Lignol-G este special pentru constructia de instrumente muzicale sau alte corpuri / obiecte acustice. Non-toxicitatea il recomanda in mod deosebit pentru instrumente muzicale, mobilier si jucarii pentru copii, respectand Normele Europene EN 71-3+A1 2014-11-konform.
Lignol-G detine o proprietate care il face sa ii creasca rezistenta la lipire foarte repede la temperaturi de presare intre 60 °C si 80 °C si poate fi astfel folosit pentru lipirea de placi din materiale presate stratificate (laminate) in proceduri de postformare si la asa numitele prese cu ciclu scurt.
Lignol-G depaseste cerintele normei DIN 68 602/EN 204 privind grupa de solicitare B3/D3.
Sarcina medie de rupere conform DIN 68 602/EN 204 este 1100 kg/cm².
Lignol-G este un adeziv nepoluant pe baza de rasina sintetica de calitate superioara, produs manual in loturi mici fara mijloc de intindere, fara materiale de umplutura, fara diluanti si fara formaldehida. Fiecare lot in parte este verificat separat in laboratorul propriu.
Produsul nostru Lignol-G este un adeziv de lemn cu valori de lipire remarcabile. Efectul fascinant la folosirea adezivului Lignol-G este reprezentat de sunetul special la corpurile / obiectele acustice unde a fost folosit. Sunetul lemnului nu este nici in cea mai mica masura influentat (afectat) de catre adezivul Lignol-G.
Lipirea este neutra din punct de vedere al sunetelor, astfel incat lemnul pur poate servi ca si corp / obiect acustic. Produsul nostru Lignol-G se foloseste pentru lipiri de calitate superioara in construirea instrumentelor muzicale (viori, violoncele, etc) si boxelor acustice.
Atentie! la lemne cu continut ridicat de tanin, precum si la utilizarea de furnir (de ex. la lemn de artar, PAL si altele) pot aparea modificari de culoare, precum la toti adezivii care contin acid tip Lewis.
Rezistenta la caldura conform WATT 91 este la produsul nostru Lignol-G de o valoare mult mai ridicata decat valoarea 8 N/mm².
Observatii de prelucrare:
1)Temperatura minima de prelucrare: + 15 °C, ideal + 21 °C.
2)Umiditate relativa a aerului: ideal 55 %
3)Umiditatea lemnului: max. 13 %, ideal 9 – 11 %
4) Timp de deschidere / expunere la ca. 20 °C: ca. 7 – 11 minute
5) Presiunea de presare: 3 – 5,5 kg/cm²
6) Temperatura de presare: + 15 °C pana la + 80 °C, ideal + 60 °C
7)Se recomanda utilizarea la lemn fara distorsiuni
8)Ajustare pana la – 0,1
9)Consum: 150 – 180 g/m² pentru un strat aplicat pe ambele parti.
Pentru aplicare recomandam folosirea spatulei de adeziv cu dinti de la produsul Bindan-P adeziv de elice.
In general adezivul se aplica pe ambele parti, la lipiri de lemn tare (ca de ex. stejar, fag, frasin si la multi arbori exotici). Acest lucru este oricum neaparat obligatoriu.
Este valabil principiul: la lemn moale se aplica un strat de adeziv mai gros, iar la lemn tare unul mai subtire. La lemne tari (stejar, fag, frasin si la multi arbori exotici) este neaparata respectarea unui timp de asteptare de ca. 4 minute, cu scopul ca adezivul sa aibe suficient timp sa patrunda in profunzimea fibrei lemnului.
Observatie:
Valorile mentionate mai sus trebuie respectate pentru a obtine o lipire perfecta. La valori care se abat usor de la cele mentionate, lipirea este bineinteles posibila, insa aceasta se realizeaza deteriorand capacitatea de a reda sunetele perfect, respectiv de a atinge valoarea remarcabila privind sarcina de rupere.
Daca startul aplicat de adeziv Lignol-G de pe suprafata lipita incepe sa devina „sticlos” in colturile si marginile suprafetei, atunci acesta este momentul perfect pentru a imbina cele doua piese impreuna.
Cantitatea optima folosita este data de aspectul in care, dupa realizarea imbinarii (si un timp de odihna ulterior de ca. 3 minute), la procedeul de presare, nu ies perle ale adezivului din imbinarea realizata.
Timpul de presare:
Timpul de presare depinde de temperatura, umiditatea aerului, tipul de lemn folosit, grosimea stratului aplicat si in special de umiditatea lemnului. Adaugarea de caldura reduce timpul de lipire, racirea prelungeste procesul de lipire.
Verificarea conform DIN 68602 privind grupa de solicitare B3, foloseste pentru producerea specimenului de verificare, timpul de lemn fag neaburit, conform DIN 53254, la o umiditate a lemnului de 12 % +/- 1 %, o cantitate de strat de adeziv aplicat pe ambele parti de 160 g/m², o presiune de presare de ca. 0,7 N/mm², la 20 +/- 2 °C si un timp de presare de 2 ore.
Daca lemnele nu sunt detensionate, cand umiditatea lemnelor este mare sau piesele au o absorbtie redusa, se recomanda ca la temperaturi reduse de presare, timpii de presare sa fie minim dublati.
Noi recomandam respectarea urmatorilor timpi minimi de presare:
• Lipiri de lemn masiv: la 20 °C peste 40 minute
la 50 – 60 °C peste 25 minute
• lipiri de imbinare: la 20 °C peste 40 minute
la 50 – 60 °C peste 20 minute
• Placi din materiale plastice, placi de tamplarie: la 20 °C peste 50 minute
la 50 – 60 °C peste 30 minute
• Placi din materiale presate (foi laminate): la 20 °C peste 50 minute
la 60 – 80 °C: 8 minute ± 1 minut
Lipirea de lemne exotice:
Lemnele exotice au adeseori o umiditate foarte ridicata precum si un continut bogat de grasimi si rasini. Noi recomandam ca lipirea sa nu se faca imediat dupa pilire sau despicare, ci sa se astepte minim 60 de ore, astfel incat in zona de imbinare cu adeziv, sa ajunga la o umiditate a lemnului mai redusa. La lemn cu continut ridicat de rasini (de ex. la zada), se obtine o rezistenta finala mai ridicata, daca piesele de lipit sunt frecate cu bagare de seama inainte, cu o carpa inmuiata in Bindulin Spiritus 99% , art.nr.SPIR 250 sau Bindulin Acetona, art.nr. AC250 (a nu se folosi diluant pentru aceasta operatiune!). Doar atunci lemnul cu continut de ulei sau rasina, poate fi eliberat de rasini la suprafata. Este neaparat necesar ca lemnul sa fie degresat si in adancime. Partile volatile componente ale produsului Lignol-G nu pot altcumva sa patrunda in lemn.
Principii de baza:
Lipirea este incheiata doar atunci cand partile volatile componente in produsul Lignol-G sunt evaporate in aerul din camera / mediu inconjurator si din lemn, iar lemnul, dupa lipire, prezinta aceeasi umiditate ca aceea de dinainte de lipire. Doar atunci sunt atinse valorile verificabile ale lipirii si doar atunci se poate trece la o urmatoare prelucrare a pisei fabricate.
Prelucrare ulterioara:
O prelucrare ulterioara (aplicarea unui strat de grund natural, impregnarea lemnului, lacuire/vopsire si altele) ar trebui realizata doar dupa inatarirea completa a imbinarii cu adeziv, cel mai repede dupa 20 de zile.
Pregatirea executiei lucrarii:
Suprafetele ce urmeaza a fi lipite trebuie sa fie uscate, fara grasimi si fara praf. Daca suprafetele au devenit foarte netede (de ex. prin utilizarea de lame de rindeluit cu autoascutire), atunci suprafetele de lipit trebuie slefuite cu hartie abraziva de granulatie fina (sau prin utilizarea unei lame dintate), astfel incat adezivul sa aibe destula suprafata pentru angrenare. Norma DIN 53254 prevede ca la producerea de specimen de verificare (lemn de fag – aici mereu recomandabil) sa se foloseasca o granulatie de 150 la slefuire pentru a testa rezistenta adezivului.
Generalitati:
La prelucrare, trebuie tinut cont in mod special de toti factorii care participa la procesul de lipire:
1. Scule / aparate (masini, menghine, instalatii de fixare si altele)
2. Material
3. Clei
4. Aerul din incapere
Temperatura trebuie pastrata constanta, in caz contrar va avea loc o compensare continua a temperaturii, care va prelungi timpul de intarire, iar in cazul de diferente mari in zone diferite de temperatura , formarea completa a peliculei de adeziv este impiedicata. Favorabil este un interval de temperatura de + 18 °C pana la + 22 °C, si anume pentru fiecare factor in parte.
Lemnul, care este adus din magazii reci sau din depozite in aer liber, trebuie aclimatizat. Indiferent de temperatura de inceput, lemnul rece ar trebui depozitat in camere incalzite pana la doua saptamani. In adancime, 1 cm de lemn necesita 1 zi pentru ca sa se incalzeasca cu 1 °C. Aclimatizarea insuficienta este cauza principala a lipirolor defectuoase in anotimpul rece.
Lignol-G trebuie depozitat mai bine pe bancul de lucru, nu pe podeaua rece.
Lignol-G trebuie protejat impotriva inghetului. In cazul aparitiei inghetului acesta nu mai trebuie folosit.
Restul de cantitate trebuie reciclat ca si deseu special (numar de inregistrare deseu: 57303).
Este de asemenea importanta evitarea oricaror curenti de aer, deoarece asa timpul de expunere deschisa a adezivului se scurteaza in mod considerabil.
De asemenea, regulamentele descrise in normele DIN 68360 (calitatea lemnului) si DIN 68 121 (profile de fereastra din lemn – daca este vorba despre ferestre din lemn) trebuie neaparat respectate.
Termen de valabilitate: 6 luni incepand cu data cumpararii recipientului, la o depozitare intre 8 – 22 °C.
Fisa tehnica si Declaratia de Conformitate pentru jucarii conform Normei DIN EN 71-3+A1 2014-11 pot fi disponibile la cerere.
Ambalaje posibile: 500 g, 800 g, 2,5 kg, 5 kg,10 kg, 25 kg.
Pentru firme si institutii preturile sunt negociabile in functie de cantitati.
BINDAN-N Holzleim-D2 – Adeziv universal pentru interior D2 280 g
Adeziv universal pentru interior B2 conform normei DIN 68 602 / EN 204.
BINDAN-N este un adeziv ecologic, nepoluant din rasina sintetica de calitate inalta, fara mijloc de intindere, fara materiale de umplutura, fara diluant si adaos de formaldehida.
BINDAN-N se poate folosi la lipiri de lemn cu solicitare medie de toate felurile pentru interior, fara influenta directa a apei. Imbinarile de adeziv se usuca transparent si sunt garantat fara mucegai si rezistente la umiditate. Poate aparea o decolorare in cazul lemnelor cu continut ridicat de tanin.
Rezistenta medie la rupere conform DIN 68 602 / EN 204 este 500 kg/cm².
Utilizarea preferentiala are loc in domenii ca lipiri de montaj – producerea de mobila, usi interioare si altele, la lipiri de placi din straturi de lemn, placi de MDF, HPL precum si de placi aglomerate, pentru lipiri de toate suprafetele din mediul interior. Ca si ajutor, se poate folosi si la lucru cu furnir (grosimea minima a furnirului 0,5 – foarte bun la lucru cu straturi groase de furnir).
BINDAN-N corespunde cerintelor normei privind mobilier si jucarii pentru copii EN 71-3+A1 2014-11.
Nu este potrivit pentru utilizarea la ferestre si usi exterioare (grupa de solicitare B3) precum si la mobila amplasata in camere umede (grupa de solicitare B4) si la dublarea de casete pe usile exterioare (grupa de solicitare 100 G, fosta AW 100). Nu ofera aderenta pentru materiale plastifiante precum PVS, teflon si ABS.
Observatii de prelucrare/utilizare
1) Temperatura minima de prelucrare: +10 °C, ideal + 20 °C
2) Umiditatea relativa a aerului: ideal 55 %
3) Umiditatea lemnului: 8 – 12 %
4) Timp de deschidere la ca. 20 °C: ca. 10 – 13 Min. ( la o temperatura mai ridicata a mediului inconjurator, expunerea directa la razele soarelui sau la o umiditate mai mica a lemnului este considerabil mai scurt!)
5) Presiune de presare: 2 – 3 kp/cm², placi de HPL si de lemn solid ≥ 4 kp/cm²
6) Temperatura de presare: + 10 °C pana la + 80 °C, ideal + 60 °C, la temperaturi de presare > 70 °C este necesara o noua racire inainte de deconectare. Adezivii pentru lemn masiv trebuie preincalziti.
7) Se recomanda utilizarea de lemn fara distorsiuni
8) Ajustare dozaj la – 0,1.
9) Se recomanda in general aplicarea unui strat pe ambele parti, la lipiri de lemn tare (de ex. stejar, fag, frasin si la copaci exotici) acest aspect este neaparat necesar.
Este valabil principiul: La lemn moale strat mai gros, la lemn tare se aplica un strat mai subtire.
Aplicarea stratului de adeziv trebuie insa sa fie pe intreaga suprafata si acoperitor.
10) La lemne tari (stejar, fag, frasin si multi copaci exotici) se recomanda ca dupa aplicarea adezivului, sa se astepte un timp de 4 minute, astfel incat adezivul sa aibe suficient timp sa patrunda in suprafata lemnului.
Consum: 120 – 180 g/m², in functie de absortia suprafetei.
Timpul de presare:
Timpul de presare depinde de temperatura, umiditatea aerului, tipul de lemn, grosimea stratului aplicat de clei si in special de umiditatea lemnului. Adaugarea caldurii scurteaza timpul de lipire, racirea in schimb va prelungi procesul de lipire. Daca lemnele nu sunt detensionate, la o umiditate ridicata sau la o absorbtie redusa a pieselor de lipit, in cazul unei temperaturi reduse de presare, se recomanda ca timpii de presare sa fie cel putin dublati.
Prelucrare ulterioara:
O prelucrare ulterioara (aplicarea de strat de grund natural, impregnarea lemnului, lacuire si altele), trebuie realizata doar dupa intarirea completa a imbinarilor adezivului, cel mai repede dupa 5 zile.
Noi recomandam o temperatura maxima 80 – 90 °C si respectarea urmatoarelor termene minime de presare:
Lipiri de lemn masiv – Valori pentru stejar, fag si lemn de esenta tare
Temperatura la imbinarea adezivului in °C 10⁰ 20⁰ 50⁰ – 60⁰ 80⁰
Timpul de presare in min. 60 35 20 12
Placi de material plastic (ca HPL), AW – 100 placi aglomerate
Temperatura la imbinarea adezivului in °C 10⁰ 20⁰ 50⁰ – 60⁰ 80⁰
Timpul de presare in min. 70 40 20 6 – 8
Lipiri de rosturi de imbinare
Temperatura la imbinarea adezivului in °C 10⁰ 20⁰ 50⁰ – 60⁰ 80⁰
Timpul de presare in min. 50 30 20 5 – 6
Lipirea de lemn al copaciilor exotici:
Copacii exotici au deseori o umiditate foarte ridicata si un continut mare de grasime si rasina. Noi recomandam ca lipirea sa nu se faca imediat dupa rinduire sau despicare, ci sa se astepte un timp minim de 24 – 48 ore, astfel incat, in zona de imbinare a adezivului, sa se inregistreze o umiditate redusa a lemnului. La un continut ridicat de rasina (de ex. si la zada/larice/crin), se poate obtine o forta finala de aderenta sporita daca partile ce urmeaza a fi lipite sunt frecate in prealabil cu carpe inmuiate in spirt sau acetona. (A nu se folosi diluant pentru aceasta operatiune!)
Generalitati:.
La prelucrare, trebuie tinut cont in mod special de toti factorii care participa la procesul de lipire:
1. Scule / aparate (masini, menghine, instalatii de fixare si altele)
2. Material
3. Clei
4. Aerul din incapere
Temperatura trebuie pastrata constanta, in caz contrar va avea loc o compensare continua a temperaturii, care va prelungi timpul de intarire, iar in cazul de diferente mari in zone diferite de temperatura , formarea completa a peliculei de adeziv este impiedicata. Favorabil este un interval de temperatura de + 15 °C pana la + 20 °C, si anume pentru fiecare factor in parte.
Lemnul, care este adus din magazii reci sau din depozite in aer liber, trebuie aclimatizat. Indiferent de temperatura de inceput, lemnul rece ar trebui depozitat in camere incalzite pana la doua saptamani. In adancime, 1 cm de lemn necesita 1 zi pentru ca sa se incalzeasca cu 1 °C. Aclimatizarea insuficienta este cauza principala a lipirilor defectuoase in anotimpul rece.
BINDAN-N trebuie depozitat mai bine pe bancul de lucru, nu la podeaua rece.
BINDAN-N trebuie protejat impotriva inghetului. In cazul aparitiei inghetului acesta nu mai trebuie folosit. Restul de cantitate trebuie reciclat ca si deseu special (numar de inregistrare deseu: 57303).
Este de asemenea importanta evitarea oricaror curenti de aer, deoarece asa timpul de expunere deschisa a adezivului se scurteaza in mod considerabil. De asemenea, regulamentele descrise in norma DIN 68360 (calitatea lemnului) trebuie neaparat respectate.
Termen de valabilitate: 12 luni de la data cumpararii recipientului la o depozitare intre 5 – 25 °C. Recipientul trebuie inchis dupa utilizare.
Ambalaje posibile: 280 g, 500 g, 570 g, 800 g, 1000 g, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg, 120 kg, 150 kg, 220 kg, 1000 kg, 1120 kg.
Fisa tehnica si Declaratia de Conformitate pentru jucarii conform Normei DIN EN 71-3+A1 2014-11 pot fi disponibile la cerere.
Pentru firme si institutii preturile sunt negociabile in functie de cantitati.
ALLENDO Holzbeize – Bait de lemn 10 L, Culoare: artar
ALLENDO-BAITURI DE LEMN este un colorant netoxic, de calitate superioara recomandate pentru restaurare si vopsirea lemnului prin metoda fizica, rezistent la zgarieturi, fara diluant si fara adaos de formaldehida, pur ecologic.
ALLENDO-BAITURI DE LEMN este livrat ca baituri negative. Elementele de lemn mai moi, poroase ale lemnului tanar deschis la culoare – partea care se afla intre inelele vizibila care indica varsta lemnului – vor fi, din cauza capacitatii lor de absorbite mai ridicate, mai puternic vopsite si evidentiate.
ALLENDO-BAITURI DE LEMN sunt solubile in apa, ele sunt compuse dintr-un amestec de coloranti solubili in apa, foarte rezistenti la lumina. Baiturile se pot amesteca unul cu altul si pot fi aplicate atat pe lemn moale, cat si pe lemn tare.
Observatii de prelucrare/utilizare
1) Pregatirea prealabila: Inainte de aplicarea baiturilor, lemnul trebuie bine curatat si slefuit (hartie abraziva de granulatie 120 – 150). Praful de slefuire trebuie inlaturat complet din porii suprafetei de lemn cu ajutorul unei perii. Lemnele cu continut ridicat de rasini (molid, pin si altele) trebuie tratate cu Bindulin Spiritus, art.nr.SPIR, pentru a se inlatura rasina.
Pregatirea prealabila ideala: Lemnul ce urmeaza a fi baituit este mai intai uat, astfel incat fibrele de lemn sa absoarba apa, apoi este slefuit neted si suprafata este egalizata. Astfel, se evita eventuala indoire a lemnului.
2) Aplicarea baitului: Baiturile de lemn se aplica prin vaporizare (are capacitate de aplicare tip airless), scufundare, cu pensula sau buretele in mod suficient si cat se poate de uniform. Se lasa putin sa patrunda in lemn, apoi surplusul de bait este inlaturat cu o carpa sau cu un burete, urmand apoi sa fie intins usor cu pensula pe lungimea fibrelor de lemn. Pe suprafetele verticale trebuie aplicat mereu de jos in sus, astfel incat baiturile sa nu curga in siroaie subtiri si astfel sa lase dungi vizibile evindente.
3) Timp de uscare: Depinde de temperatura mediului inconjurator si de umiditatea lemnului. Baiturile necesita la temperatura camerei un timp de dezvoltare si de uscare de pana la 24 de ore – in mediu uscat, fara praf ca. 8 ore. Doar dupa ca. 24 de ore se atinge nuanta de culoare finala.
4) Prelucrare ulterioara: Dupa uscare, se va slefui usor cu hartie abraziva fina sau cu lana fina de otel . Apoi se poate matui, lacui sau cerui.
5) Consum: Depinde de capacitatea de absorbite a lemnului si de intensitatea culorii dorite (cantitate de bait aplicata).
– aplicare cu pensula 1 L se recomanda pentru aprox. 5-7 mp (ca.140-200 ml/m²)
– aplicare cu pulverizator 1 L se recomanda pentru aprox. 6-12 mp (ca.80-120 ml/m²)
Nuante de culori:
Nuanta de culoare depinde de tipul de lemn, culoarea proprie si de prelucrarea prealabila a lemnului, de slefuire, de cantitatea aplicata si de stratul final de finisare.
Tipurile diferite de lemn, furnir si continutul de rasini ureice pot duce la diferente mari fata de nuanta de culoare dorita.
Pentru a recunoaste posibile diferente/abateri de culoare, care nu pot fi influentate de catre producator, este necesara efectuarea unei proba de baiture inainte de fiecare aplicare de bait pe suprafata de lemn.
Generalitari:
1) Inainte de folosire, agitati si amestecati bine continutul.
2) Restul de cantitate folosita nu trebuie turnat inapoi in recipientul original.
3) A nu se folosi vase metalice sau utilaje/scule de munca inoxidabile.
4) Daca se vor folosi baituri din mai multe recipiente individuale, acestea ar trebui amestecate inainte de prelucrare.
Termen de valabilitate: 24 luni de la data cumpararii recipientului.
Ambalaje posibile: 250 ml, 1000 ml, 2,5 l, 5 l, 10 l, 25 l.
Fisa tehnica poate fi disponibila la cerere.
Pentru firme si institutii preturile sunt negociabile in functie de cantitati.